"Jeg er her for deg"

Du ser at vennen din gråter. At kjæresten din skader seg selv. At klassekameraten din sulter seg selv. At en av dine nærmeste lider av angst eller depresjoner. Hva gjør du? Det riktige å gjøre er å passe på dem. Fortelle dem at du bryr deg. Være der for dem. La dem vite at de er verdt så mye mer. At de ikke fortjener dette. Hjelpe dem til å hjelpe seg selv. Hjelpe dem ut av mørket og den onde sirkelen. Det er det riktige å gjøre.

MEN,
det mange ikke forstår er at ordene «jeg er her for deg» ikke er nokk. Ordene er bare ord. Jeg, som mange andre, vet at disse ordene er veldig lett å si. Veldig lett å bare kaste ut uten egentlig å tenke over hva det innebærer. Hva slags ansvar en person tar på seg ved å si disse ordene.

Jeg pleier som regel ikke å ta disse ordene så seriøst. Jeg sier ikke det at jeg ikke tror at dere mener det når dere forteller meg at dere er her for meg. Jeg vet at det er i beste mening. Jeg vet at dere bare ønsker å være snille. Men problemet er at jeg har hørt de så mange ganger. Fra mennesker som jeg aldri hører fra igjen. Fra mennesker som ser ut til å ha glemt problemene etter en uke. Fra mennesker som rett å slett ikke ser alvoret i saken.

Det er lett å tro at bare fordi du ser at jeg gråter så er det ikke noe stort. Det er sikkert over etter en uke. Du setter deg ned ved siden av meg forteller meg at jeg kan snakke med deg. At jeg ikke skal være redd. Du sier at «jeg er her for deg». Så slutter jeg å gråte. Alt er tilbake til sånn det skal være og du forsvinner tilbake til mengden. Og har glemt ordene du sa. Løftet du gav meg. Alt er glemt og jeg står igjen, mer ensom enn noen gang før.Du kan ikke tro at ordene «jeg er her for deg» er nok til å få noen til å føle seg bedre. Jo kanskje det hjelper en gang i mellom, men de trenger mer enn det. du kan ikke forvente at du kan si disse ordene å dermed skal de bare komme til deg med problemene sine når de er triste og så blir alt bra. Sånt skjer bare ikke. For en som sliter psykisk er det å spørre om hjelp, det å vise at man er svak, som regel den vanskeligste delen av hele prosessen. Det å underkaste seg å si at, «hei, jeg har et problem, kan du hjelpe meg å ordne det?». Det kommer mest sannsynlig aldri til å skje. I denne situasjonen er det du som må ta det første steget. Du som må ta kontakten og du som må opprettholde den.

Vær klar for at dette ikke er noe som går over med det første. Vær klar for at dette kan vare i mange år. Jeg sier ikke det at du er helt nødt til å være bestevenn med personen i alle disse årene, men forvent ikke at det vil gå over etter bare en uke, eller noen måneder. Sannsynligheten for at dette er en langvarig greie, er veldig stor.

Jeg sier ikke sette for å skremme deg, eller for å få deg til å holde deg unna noen som skader seg selv, men for at du skal få en forståelse av hva du begir deg ut på. Dette er både til alle gutter og jenter der ute. Ikke fortell noen at du er der for dem og vil hjelpe dem hvis du ikke er klar for å stå i det kampen ut. Kampen mot en psykisk lidelse kan vare alt fra et par måneder, til et par år, til en hel livstid. Det finnes både gode og vonde stunder. Er du ikke klar for å være med gjennom de vonde stundene fortjener du egentlig ikke de gode heller. Vær klar fir å bli ringt opp midt på natten, flere dager på rad. Vær klar til å bli med på sykehus og til psykologer. Vær klar for å måtte vente i venterommet. Vær klar for å kjøre hastesaker til legevakta. Vær klar for å tilbringe mesteparten av tiden din med et menneske som er utrolig vanskelig å forstå. Jeg mener ikke at du ikke skal få lov å leve ditt eget liv ved siden av og at du ikke får lov å være med andre enn denne ene personen. Bare vær klar over ansvaret du tar på deg. Det egentlige ansvaret. For du aner ikke hvor vondt det gjør, når en du trodde brydde seg, ikke har tid når du trenger det.

Til alle dere der ute som har fortalt dine medmennesker at «jeg er her for deg» og virkelig ment det. Til alle dere som har stått i det med dem kampen ut. Til alle dere som fortsatt kjemper. Til alle dere som har holdt løftene deres om å alltid være der for dem du er glad i . Takk. Du har gjort en god jobb, og fortjener all den lykken som venter på deg. Det er mennesker som deg, som gjør livet verdt å leve. Og til dere som har vært her for meg, selv når jeg har vært på bunn, selv når jeg har gitt dere skylden for alle mine problemer, selv når jeg har kastet dere ut av livet mitt, selv når jeg ikke fortjente noe av deres kjærlighet, og fortsatt er her. Tusen, TUSEN takk. Dere vet nok hvem dere er.  Dere aner ikke hvor mye det betyr. Jeg kunne ikke klart å komme så langt uten dere. Tusen takk for at dere reddet livet mitt. Jeg står i evig gjeld til dere.

6 kommentarer

ano

02.12.2012 kl.01:15

synes det er så bra at du sier dette, er alt for mange som bare slenger ut ordene og drar :/

idamarieandersen

02.12.2012 kl.12:19

ano: Jeg vet, det er så lett. å bare si "jeg er her for deg". det får personen som sier det til å føle seg bedre, men senere glemmer at de har sagt det.

ano

04.12.2012 kl.19:17

Tror bare det er de som er blitt fortalt de ordene, og så blitt forlatt som virkelig kommer til og være der når de sier det, Det er litt trist og tenke på.

idamarieandersen

06.12.2012 kl.22:12

ano: det kan godt hende. og det er sant det du sier, UTROLIG trist

Saikomad

06.01.2013 kl.00:26

Håper jeg greier å være der for deg, selv om jeg har mitt eget å slite med og :/

Sorry hvis jeg ikke alltid har vært der :/

Jeg er glad i deg

idamarieandersen

09.01.2013 kl.13:28

Saikomad: søta <3
du er her for meg veldig mye. jeg vet at du har ditt og jeg aksepterer jo så klart det. og jeg håper da virkelig du føler at jeg er her for deg også, for det er jeg, men det er jeg sikker på at du vet allerede :) Du er en av de personene som bryr deg mest og som er mest her for meg. Bare små ting hjelper meg mer enn du tror. selv om du kan irritere meg noe vanvittig innimellom xD
glad i deg også

Skriv en ny kommentar

idamarieandersen

idamarieandersen

18, Moss

Ja, dette er meg. Ida Marie - 1994. jeg vil bare informere om at jeg ikke håper dere tar innleggene mine personlig. selv om jeg skriver "alle" "dere" "vennene mine" osv. så betyr ikke dette at det er ment til alle. okei? :) alle bilder der det står I M ANDERSEN har jeg selv tatt, og redigert. hvis det står noe annet, eller ingenting har jeg funnet dem et annet sted. I need you now, more than ever! <3

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits